Árpa vetőmag

Hordeum vulgare L.

TAVASZI ÁRPA
Egyedi kérdése van az árpafajtákról?

Kérdezzen a nemesítőtől!

Mészáros Klára
PhD, árpanemesítő

Az árpa hazánkban a harmadik legfontosabb kalászos gabona. Termesztése gazdaságilag jelentős, mivel felhasználása sokrétű. Fontos szerepet tölt be a takarmányozásban, a söriparban és egyre nagyobb teret hódít a humán táplálkozásban is. A szerteágazó igények kielégítése újabb és újabb fajták nemesítését teszi szükségessé. A növénynemesítés egyik fontos feladata a környezethez jól alkalmazkodó és a kórokozókkal szemben ellenálló fajták előállítása. Ez mérsékli a növényvédő szerek használatát, mely környezetvédelmi szempontból igen fontos, valamint a termesztés költségeit is csökkenti. Ezen igényeknek elsősorban a hazai környezetben nemesített fajták tudnak megfelelni.

Az árpatermesztés eredményességét számos betegség veszélyeztetheti. Hazánkban eddig a legjelentősebb a vírusok okozta törpülés, és az árpalisztharmat volt, azonban az elmúlt években egyik legsúlyosabb betegséggé a hálózatos levélfoltosság vált. Jelentős termésveszteséget okoz, mely elérheti akár a 40%-ot is, ráadásul a termés minőségét is negatívan befolyásolja, csökkenti a magvak szénhidrát-tartalmát, méretét, teltségét, ezermagtömegét és hektoliter súlyát. A hálózatos levélfoltosság okozta károkat jelentősen befolyásolja a termesztett fajták érzékenysége és az időjárás. A betegség már ősszel megjelenik az alsó leveleken. Az enyhe tél lehetővé teszi a kórokozó áttelelését és kora tavaszi gyors terjedését. A csapadékos időjárás kedvez a további terjedésnek. A fertőzött növényeken keletkező spórák új fertőzést indítanak, a tenyészidőszak végén pedig a szemek is fertőződnek, ami a betegség csávázatlan vetőmaggal történő terjedését okozza. Ezért nemesítési programunkban kiemelt szempont a hálózatos levélfoltosság elleni betegség ellenállóság növelése.

A betegség ellenállóság mellett fontos a fajták megfelelő táplálóanyag tartalma. A takarmányárpa fő erénye a magas fehérjetartalom. Az árpát leggyakrabban szemestakarmányként használják, azonban alkalmazható, mint zöldtakarmány valamint pillangósokkal alkotott takarmánykeverék, melynek nagy a fehérjetartalma valamint emészthető és strukturális rostokban gazdag termék.

Ezen igények kielégítésére a jó termő- és állóképesség mellett magas fehérjetartalmú, betegségekkel szemben ellenálló takarmányárpák nemesítését tűztük ki célul a martonvásári Mezőgazdasági Intézetben, melynek árpanemesítési programja szinte egyidős az intézettel.

Dr. Mészáros Klára árpanemesítő

Őszi árpafajták


 • Mv Initium

  Koraisága miatt olyan gazdaságokban javasoljuk termesztését, ahol fontos a korai betakarítása.
 • KWS Tenor

  A különböző termőhelyi adottságokhoz jól alkalmazkodik, az ország minden termesztési övezetében biztonsággal termeszthető.
 • KWS Meridian

  Termesztése kiváló termésstabilitásának köszönhetően az ország egész területén lehetséges, a vetésidőre kevésbé érzékeny.
 • Hanzi

  Kiváló állóképessége, télállósága és termésstabilitása lehetővé teszi biztonságos termesztését az ország egész területén.

Tavaszi árpafajták


 • Conchita

  Az egyik legkedveltebb, bőtermő tavaszi takarmányárpa fajta, kedvező agronómiai tulajdonságokkal.