Mv Krajcár

A versenyképes termőképességű.

  • Kiemelkedő teljesítmény szemtermésben
  • Átlagon felüli sütőipari minőség
  • Gombabetegséggel szemben ellenálló
NEMESÍTŐI AJÁNLÁS

Az eddigi kórtani vizsgálatok alapján az Mv Krajcár egyetlen gombabetegséggel szemben sem mutat fogékony reakciót, ugyanakkor ellenálló szeptóriás levélfoltossággal, sárgarozsdával, szárrozsdával valamint sárga levélfoltossággal szemben. Lisztharmattal szemben közepesen ellenállónak bizonyult a hivatalos állami kísérletekben. Védekezésre akkor kell leginkább felkészülni, ha nagyobb levélrozsda epidémia lépne fel a termesztésben.

TERMŐKÉPESSÉG

A 2013-ban minősített Mv Krajcár a középérésűek csoportjába tartozik. Termőképessége versenyképesnek bizonyult a NÉbiH 3 éves hivatalos kísérleteiben és Martonvásáron szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtott szemtermésben, megelőzvén olyan nagy termést adó fajtákat, mint az Mv Marsall, vagy az Mv Béres.

TERMÉS MALMI, ILLETVE SÜTŐIPARI MINŐSÉGE

A termőképességéhez hasonlóan az Mv Krajcár sütőipari minősége is átlagon felüli. A NÉbiH hivatalos adatai szerint farinográfos sütőipari minősége A2, sikértartalma 29% volt, 3 év átlagában. A jó sikér minőséget jelzi a 2,1 mm-es sikérterülése.

MORFOLÓGIAI LEÍRÁS, AGRONÓMIAI JELLEMZŐK
  • Télállóság: jó, megbízható
  • Tenyészidő: középkorai
  • Növénymagasság: alacsony, 80 - 90 cm, kiváló állóképesség
REZISZTENCIA

Adataink provokációs kísérletekből származnak, melyekben a természetben előforduló fertőzőanyag-mennyiség többszörösét juttatjuk ki a vizsgált parcellákra. Ezt megközelítő fertőzöttség a köztermesztésben kizárólag akkor alakulhat ki, ha nincs vegyszeres növényvédelem és a kórokozó terjedéséhez kiválóak a környezeti (időjárási, agronómiai) feltételek.

Betegség-ellenállóság*
Lisztharmat
Blumeria graminis
■■■■■■■□□ mérsékelten ellenálló
Levélfoltosság
Drechslera tritici-repentis,
Septoria tritici,
Stagonospora nodorum
■■■■■■■□□ mérsékelten ellenálló
Sárgarozsda
Puccinia striiformis
■■■■■■■■■ ellenálló
Levélrozsda
Puccinia triticina
■■■■■■□□□ mérsékelten ellenálló
Szárrozsda
Puccinia graminis
■■■■■■■■■ ellenálló
Kalászfuzárium
Fusarium sp.
■■■■■□□□□ közepesen ellenálló

* 9 = betegségre ellenálló; 1 = betegségre fogékony

TERMESZTÉSI JAVASLAT, SPECIÁLIS TECHNOLÓGIAI IGÉNY
A fajta termőképessége és minősége igen nagymértékben reagál a tápanyag-ellátás szintjére, ezért kizárólag intenzív körülmények között javasolt termesztése.
ÖSSZEFOGLALÓ FAJTAINFORMÁCIÓ
Fajtainformáció
Állami elismerés éve HU 2013
Regisztráció külföldön
Törzsszám Mv 10-11
Ismert szülő a pedigrében Mv Vekni
Növényfajta-oltalom CPVO
Potenciális termőképesség [t/ha] 9,0–10,0
Agronómiai tulajdonságok
Tenyészidő (Éréscsoport: 1-3: korai, 4-6: közép, 7-9: kései)■■■□□□□□□
Ajánlott csíraszám [csíra/m2] 500
Jellemző ezermagtömeg [gramm] 45–50
Fagyállóság (túlélési % -15°C-on) [%] 59–73
Télállóság 8,8–9,0
Kalászolás átlagos időpontja V. 18–19.
Növénymagasság [cm] 80–90
Állóképesség 9
Fajtára jellemző minőségi értékek
A szemtermés fizikai és összetételi jellemzői
Hektoliter tömeg [kg/100 l] 75,1–84,2
Szemkeménységi index (HI) 48,2–73,4
Nyersfehérje-tartalom (sza.) [%] 11,1–13,5
Nedvessikér mennyisége [%] 26,0–33,8
Nedvessikér-terülés [mm/óra] 0,5–4,0
Esésszám (Hagberg) [másodperc] 311–490
Szedimentációs érték (Zeleny-f.) [ml] 30,0–44,0
Farinográfos vizsgálati értékek
Vízfelvevő képesség (14%-os lisztre) [%] 56,7–63,9
Sütőipari értékszám 55,6–100
Sütőipari értékcsoport B1–A1
Farinográf görbe stabilitás [perc] 13,4–18,8
Alveográfos vizsgálati értékek
W-érték (deformációs munka) [x10-4 Joule] 271–382
P/L arány 1,09–2,93
Extenzográfos vizsgálati értékek
Energia 135 percnél (E135) [cm2] 103–203
R m135/E135 arányszám 2,4–4,9

Mv Krajcár

A versenyképes termőképességű.

  • kiemelkedő teljesítmény szemtermésben
  • átlagon felüli sütőipari minőség
  • gombabetegséggel szemben ellenálló
NEMESÍTŐI AJÁNLÁS

Az eddigi kórtani vizsgálatok alapján az Mv Krajcár egyetlen gombabetegséggel szemben sem mutat fogékony reakciót, ugyanakkor ellenálló szeptóriás levélfoltossággal, sárgarozsdával, szárrozsdával valamint sárga levélfoltossággal szemben. Lisztharmattal szemben közepesen ellenállónak bizonyult a hivatalos állami kísérletekben. Védekezésre akkor kell leginkább felkészülni, ha nagyobb levélrozsda epidémia lépne fel a termesztésben.

TERMŐKÉPESSÉG

A 2013-ban minősített Mv Krajcár a középérésűek csoportjába tartozik. Termőképessége versenyképesnek bizonyult a NÉbiH 3 éves hivatalos kísérleteiben és Martonvásáron szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtott szemtermésben, megelőzvén olyan nagy termést adó fajtákat, mint az Mv Marsall, vagy az Mv Béres.

TERMÉS MALMI, ILLETVE SÜTŐIPARI MINŐSÉGE

A termőképességéhez hasonlóan az Mv Krajcár sütőipari minősége is átlagon felüli. A NÉbiH hivatalos adatai szerint farinográfos sütőipari minősége A2, sikértartalma 29% volt, 3 év átlagában. A jó sikér minőséget jelzi a 2,1 mm-es sikérterülése.

MORFOLÓGIAI LEÍRÁS, AGRONÓMIAI JELLEMZŐK
  • Télállóság: jó, megbízható
  • Tenyészidő: középkorai
  • Növénymagasság: alacsony, 80 - 90 cm, kiváló állóképesség
REZISZTENCIA

Adataink provokációs kísérletekből származnak, melyekben a természetben előforduló fertőzőanyag-mennyiség többszörösét juttatjuk ki a vizsgált parcellákra. Ezt megközelítő fertőzöttség a köztermesztésben kizárólag akkor alakulhat ki, ha nincs vegyszeres növényvédelem és a kórokozó terjedéséhez kiválóak a környezeti (időjárási, agronómiai) feltételek.

Betegség-ellenállóság*
Lisztharmat
Blumeria graminis
■■■■■■■□□ mérsékelten ellenálló
Levélfoltosság
Drechslera tritici-repentis,
Septoria tritici,
Stagonospora nodorum
■■■■■■■□□ mérsékelten ellenálló
Sárgarozsda
Puccinia striiformis
■■■■■■■■■ ellenálló
Levélrozsda
Puccinia triticina
■■■■■■□□□ mérsékelten ellenálló
Szárrozsda
Puccinia graminis
■■■■■■■■■ ellenálló
Kalászfuzárium
Fusarium sp.
■■■■■□□□□ közepesen ellenálló

* 9 = betegségre ellenálló; 1 = betegségre fogékony

TERMESZTÉSI JAVASLAT, SPECIÁLIS TECHNOLÓGIAI IGÉNY
A fajta termőképessége és minősége igen nagymértékben reagál a tápanyag-ellátás szintjére, ezért kizárólag intenzív körülmények között javasolt termesztése.
ÖSSZEFOGLALÓ FAJTAINFORMÁCIÓ
Fajtainformáció
Állami elismerés éve HU 2013
Regisztráció külföldön -
Törzsszám Mv 10-11
Ismert szülő a pedigrében Mv Vekni
Növényfajta-oltalom CPVO
Potenciális termőképesség [t/ha] 9,0-10,0
Agronómiai tulajdonságok
Tenyészidő (Éréscsoport: 1-3: korai, 4-6: közép, 7-9: kései)■■■□□□□□□
Ajánlott csíraszám [csíra/m2] 500-550
Jellemző ezermagtömeg [gramm] 38-47
Fagyállóság (túlélési % -15°C-on) [%] 59-73
Télállóság
Kalászolás átlagos időpontja V. 18-19.
Növénymagasság [cm]
Állóképesség
Fajtára jellemző minőségi értékek
A szemtermés fizikai és összetételi jellemzői
Hektoliter tömeg [kg/100 l] 75,1-82,6
Szemkeménységi index (HI) 62,3-73,4
Nyersfehérje-tartalom (sza.) [%] 12,2-13,9
Nedvessikér mennyisége [%] 27,5-32,0
Nedvessikér-terülés [mm/óra] 2,0-5,0
Esésszám (Hagberg) [másodperc] 311-433
Szedimentációs érték (Zeleny-f.) [ml] 35,0-44,0
Farinográfos vizsgálati értékek
Vízfelvevő képesség (14%-os lisztre) [%] 60,2-63,2
Sütőipari értékszám 75,0-100
Sütőipari értékcsoport A2-A1
Farinográf görbe stabilitás [perc] 13,4-18,3
Alveográfos vizsgálati értékek
W-érték (deformációs munka) [x10-4 Joule] 297-382
P/L arány 1,30-3,10
Extenzográfos vizsgálati értékek
Energia 135 percnél (E135) [cm2] 146-161
R m135/E135 arányszám 1,7-2,7