Mv Nádor

rekordtermés elérésére képes malmi búza

  • Korai-középkorai érésű
  • 9 t/ha feletti termőképesség
  • Jó minőségű malmi búza
  • Kiváló télállóság
  • Kiváló állóképesség
  • Kiváló sárga- és szárrozsda ellenállóság
NEMESÍTŐI AJÁNLÁS

Az Mv Nádor olyan intenzíven gazdálkodó búzatermesztők számára ajánlott fajta, akik tudják biztosítani a magas termésszint és a fehérje tartalom eléréséhez szükséges tápanyag ellátottságot.

TERMŐKÉPESSÉG

Üzemi viszonyok között 8-10 t/ha termés elérésére képes, amit nagy területen már három éve bizonyít. A NÉbiH fajtaminősítő kísérletekben (2010-2012) több mint 10%-kal haladta meg éréscsoportja kontrollfajtáinak átlagát. Hasonló mértékben előzte meg a középkorai kontrollokat is, és a legbőtermőbb, késői érésű nyugat-európai kontrollnál is jobbnak bizonyult 4%-kal. A martonvásári kutatóintézet országos kísérleti hálózatában – a hivatalos állami kísérleti eredményekkel azonosan – az Mv Nádor a jelenleg elérhető legbőtermőbb fajták közé tartozik.

TERMÉS MALMI, ILLETVE SÜTŐIPARI MINŐSÉGE

Jó minőségű, keményszemű malmi búza

Minőségi mutató Prémium Malmi I. Malmi II.
Vizsgálati szabvány MSZ 6383:2012
Hektolitertömeg
Nyersfehérje-tartalom
Nedvessikér-mennyiség
Zeleny-érték
Vízfelvevő képesség
Sütőipari értékcsoport
MORFOLÓGIAI LEÍRÁS, AGRONÓMIAI JELLEMZŐK

Szálkás kalásztípusú fajta. Növénymagassága 60-80 cm (alacsony), szára rugalmas, nagyon jó állóképesség jellemzi. Közepesen korai kalászolású és érésű.

REZISZTENCIA

Adataink provokációs kísérletekből származnak, melyekben a természetben előforduló fertőzőanyag-mennyiség többszörösét juttatjuk ki a vizsgált parcellákra. Ezt megközelítő fertőzöttség a köztermesztésben kizárólag akkor alakulhat ki, ha nincs vegyszeres növényvédelem és a kórokozó terjedéséhez kiválóak a környezeti (időjárási, agronómiai) feltételek.

Betegség-ellenállóság*
Lisztharmat
Blumeria graminis
■■■■■■□□□ mérsékelten ellenálló
Levélfoltosság
Drechslera tritici-repentis,
Septoria tritici,
Stagonospora nodorum
■■■■■■■□□ mérsékelten ellenálló
Sárgarozsda
Puccinia striiformis
■■■■■■■■■ ellenálló
Levélrozsda
Puccinia triticina
■■■■■■■□□ mérsékelten ellenálló
Szárrozsda
Puccinia graminis
■■■■■■■■■ ellenálló
Kalászfuzárium
Fusarium sp.
■■■■■■□□□ mérsékelten ellenálló

* 9 = betegségre ellenálló; 1 = betegségre fogékony

TERMESZTÉSI JAVASLAT, SPECIÁLIS TECHNOLÓGIAI IGÉNY
A bő termés eléréséhez a lehető legtöbb nitrogén hatóanyag kiszolgálása mellett harmonikus tápanyag visszapótlás javasolt. Vetése 5,0-5,5 millió csíra/ha normával optimális az ezermagtömeg figyelembe vételével korrigáltan. Termesztésekor szárszilárdító regulátorok használata szükségtelen.
ÖSSZEFOGLALÓ FAJTAINFORMÁCIÓ
Fajtainformáció
Állami elismerés éve HU 2012
Regisztráció külföldön -
Törzsszám MV 15-09
Ismert szülő a pedigrében Mv Vekni
Növényfajta-oltalom CPVO
Potenciális termőképesség [t/ha] 10,0-11,0
Agronómiai tulajdonságok
Tenyészidő (Éréscsoport: 1-3: korai, 4-6: közép, 7-9: kései)■■■□□□□□□
Ajánlott csíraszám [csíra/m2] 500
Jellemző ezermagtömeg [gramm] 39-48
Optimális vetésidő X. 5-20
Fagyállóság (túlélési % -15°C-on) [%] 78-94
Télállóság 8,3 (kiváló)
Kalászolás átlagos időpontja V. 16.
Növénymagasság [cm] 60-80
Állóképesség 8,6-8,8 (kiváló)
Fajtára jellemző minőségi értékek
A szemtermés fizikai és összetételi jellemzői
Hektoliter tömeg [kg/100 l] 74,3-83,3
Szemkeménységi index (HI) 60,6-72,4
Nyersfehérje-tartalom (sza.) [%] 12,7-14,7
Nedvessikér mennyisége [%] 30,9-37,4
Nedvessikér-terülés [mm/óra] 3,5-7,0
Esésszám (Hagberg) [másodperc] 307-447
Szedimentációs érték (Zeleny-f.) [ml] 29-38
Farinográfos vizsgálati értékek
Vízfelvevő képesség (14%-os lisztre) [%] 60,0-67,0
Sütőipari értékszám 60,3-82,9
Sütőipari értékcsoport B1-A2
Farinográf görbe stabilitás [perc] 6,3-15,1
Alveográfos vizsgálati értékek
W-érték (deformációs munka) [x10-4 Joule] 156-255
P/L arány 0,8-2,2
Extenzográfos vizsgálati értékek
Energia 135 percnél (E135) [cm2] 43,0-61,0
R m135/E135 arányszám 0,8-1,5

Mv Nádor

rekordtermés elérésére képes malmi búza

  • Korai-középkorai érésű
  • 9 t/ha feletti termőképesség
  • Jó minőségű malmi búza
  • Kiváló télállóság
  • Kiváló állóképesség
  • Kiváló sárga- és szárrozsda ellenállóság
NEMESÍTŐI AJÁNLÁS

Az Mv Nádor olyan intenzíven gazdálkodó búzatermesztők számára ajánlott fajta, akik tudják biztosítani a magas termésszint és a fehérje tartalom eléréséhez szükséges tápanyag ellátottságot.

TERMŐKÉPESSÉG

Üzemi viszonyok között 8-10 t/ha termés elérésére képes, amit nagy területen már három éve bizonyít. A NÉbiH fajtaminősítő kísérletekben (2010-2012) több mint 10%-kal haladta meg éréscsoportja kontrollfajtáinak átlagát. Hasonló mértékben előzte meg a középkorai kontrollokat is, és a legbőtermőbb, késői érésű nyugat-európai kontrollnál is jobbnak bizonyult 4%-kal. A martonvásári kutatóintézet országos kísérleti hálózatában – a hivatalos állami kísérleti eredményekkel azonosan – az Mv Nádor a jelenleg elérhető legbőtermőbb fajták közé tartozik.

TERMÉS MALMI, ILLETVE SÜTŐIPARI MINŐSÉGE

Jó minőségű, keményszemű malmi búza

Minőségi mutató Prémium Malmi I. Malmi II.
Vizsgálati szabvány MSZ 6383:2012
Hektolitertömeg
Nyersfehérje-tartalom
Nedvessikér-mennyiség
Zeleny-érték
Vízfelvevő képesség
Sütőipari értékcsoport
MORFOLÓGIAI LEÍRÁS, AGRONÓMIAI JELLEMZŐK

Szálkás kalásztípusú fajta. Növénymagassága 60-80 cm (alacsony), szára rugalmas, nagyon jó állóképesség jellemzi. Közepesen korai kalászolású és érésű.

REZISZTENCIA

Adataink provokációs kísérletekből származnak, melyekben a természetben előforduló fertőzőanyag-mennyiség többszörösét juttatjuk ki a vizsgált parcellákra. Ezt megközelítő fertőzöttség a köztermesztésben kizárólag akkor alakulhat ki, ha nincs vegyszeres növényvédelem és a kórokozó terjedéséhez kiválóak a környezeti (időjárási, agronómiai) feltételek.

Betegség-ellenállóság*
Lisztharmat
Blumeria graminis
■■■■■■□□□ mérsékelten ellenálló
Levélfoltosság
Drechslera tritici-repentis,
Septoria tritici,
Stagonospora nodorum
■■■■■■■□□ mérsékelten ellenálló
Sárgarozsda
Puccinia striiformis
■■■■■■■■■ ellenálló
Levélrozsda
Puccinia triticina
■■■■■■■□□ mérsékelten ellenálló
Szárrozsda
Puccinia graminis
■■■■■■■■■ ellenálló
Kalászfuzárium
Fusarium sp.
■■■■■■□□□ mérsékelten ellenálló

* 9 = betegségre ellenálló; 1 = betegségre fogékony

TERMESZTÉSI JAVASLAT, SPECIÁLIS TECHNOLÓGIAI IGÉNY
A bő termés eléréséhez a lehető legtöbb nitrogén hatóanyag kiszolgálása mellett harmonikus tápanyag visszapótlás javasolt. Vetése 5,0-5,5 millió csíra/ha normával optimális az ezermagtömeg figyelembe vételével korrigáltan. Termesztésekor szárszilárdító regulátorok használata szükségtelen.
ÖSSZEFOGLALÓ FAJTAINFORMÁCIÓ
Fajtainformáció
Állami elismerés éve HU 2012
Regisztráció külföldön -
Törzsszám MV 15-09
Ismert szülő a pedigrében Mv Vekni
Növényfajta-oltalom CPVO
Potenciális termőképesség [t/ha] 10,0-11,0
Agronómiai tulajdonságok
Tenyészidő (Éréscsoport: 1-3: korai, 4-6: közép, 7-9: kései)■■■□□□□□□
Ajánlott csíraszám [csíra/m2] 500
Jellemző ezermagtömeg [gramm] 39-48
Optimális vetésidő X. 5-20
Fagyállóság (túlélési % -15°C-on) [%] 78-94
Télállóság 8,3 (kiváló)
Kalászolás átlagos időpontja V. 16.
Növénymagasság [cm] 60-80
Állóképesség 8,6-8,8 (kiváló)
Fajtára jellemző minőségi értékek
A szemtermés fizikai és összetételi jellemzői
Hektoliter tömeg [kg/100 l] 74,3-83,3
Szemkeménységi index (HI) 60,6-72,4
Nyersfehérje-tartalom (sza.) [%] 12,7-14,7
Nedvessikér mennyisége [%] 30,9-37,4
Nedvessikér-terülés [mm/óra] 3,5-7,0
Esésszám (Hagberg) [másodperc] 307-447
Szedimentációs érték (Zeleny-f.) [ml] 29-38
Farinográfos vizsgálati értékek
Vízfelvevő képesség (14%-os lisztre) [%] 60,0-67,0
Sütőipari értékszám 60,3-82,9
Sütőipari értékcsoport B1-A2
Farinográf görbe stabilitás [perc] 6,3-15,1
Alveográfos vizsgálati értékek
W-érték (deformációs munka) [x10-4 Joule] 156-255
P/L arány 0,8-2,2
Extenzográfos vizsgálati értékek
Energia 135 percnél (E135) [cm2] 43,0-61,0
R m135/E135 arányszám 0,8-1,5