Durumbúza

Triticum durum Desf.

Egyedi kérdése van a durumfajtákról?

Kérdezzen a nemesítőtől!

Vida Gyula
PhD, durumnemesítő

A durumbúza világszerte a száraztésztagyártás elsődleges alapanyaga. Több kedvező tulajdonsága is előnyt jelent a feldolgozási folyamat során. Nagy sárgapigment-tartalma tojás hozzáadása nélkül is esztétikus termék előállítását teszi lehetővé. Fehérjetartalma is nagy, de emellett még sikérszerkezete is különleges. Az erős sikérváz a feldolgozás, majd a főzés során képes visszatartani a keményítőmolekulákat, aminek következtében a tészta felülete nem nyálkásodik, nem ragad, alakját stabilan megőrzi.

A durumbúza-nemesítés már több évtizedes múltra tekint vissza Martonvásáron. A program eredményeként eddig 9 fajta született. A 15 éve minősített Mv Makaróniban sikeresen egyesítettük az őszi búzával összemérhető hidegtűrést a nagy sárgapigment-tartalommal, azonban a sikér minőségének javítása és a termőképesség növelése továbbra is szükséges volt. A 2011-ben elismert két őszi durumbúzafajta, az Mv Pennedur és az Mv Hundur további előrelépést jelentett a technológiai minőség területén. Őszi durum búzafajtáink sora 2015-ben az Mv Szuladurral bővült, melynek stabilan jó minősége révén fontos szerep juthat a hazai durumbúza termesztésben.

Őszi durumbúza-fajták


  • Mv Pennedur

    Intenzív típusú, a hazai klimatikus viszonyok között biztonságosan termeszthető, bőtermő őszi durumbúzafajta.
  • Mv Hundur

    Hosszabb szalmája miatt várhatóan a kevésbé intenzív körülmények között termelő gazdaságokban terjedhet el.
  • Mv Szuladur

    Kiváló termőképességű, korai tenyészidejű fajta.